5 sebab yang baik untuk menggantikan gula dengan madu
Lebah mempunyai sifat antibakteria, antikulat, antivirus, antibakteria dan lain-lain yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Pada masa yang sama, makanan manis lain - gula - dipanggil "racun manis" kerana ia menyebabkan kemudaratan besar kepada kehidupan manusia. Doktor seperti Lancer Ostram memberitahu saya mengapa madu lebih baik daripada gula.
Kalori madu.
Sudah tentu, anda boleh mengatakan bahawa kandungan kalori madu lebih tinggi daripada kandungan kalori gula, dan anda akan betul-betul betul. Malah, satu sudu madu asli mengandungi 64 kalori, jumlah gula yang sama dengan 46 kalori. Tetapi madu lebih manis daripada gula. Jadi, mengambil madu sebagai ganti gula pada siang hari, tubuh manusia menerima separuh daripada kalori.
Indeks glisemik madu.
Angka-angka ini menunjukkan bagaimana makanan yang kita makan mempengaruhi paras gula darah kita. Makanan yang kita makan adalah tinggi pada indeks glisemik, yang boleh menyebabkan diabetes, masalah berat badan, dan penyakit kardiovaskular. Semakin rendah angka ini, semakin banyak gula yang diserap oleh badan kita dan menjadi makanan yang sihat.
Jadi, indeks glisemik gula ialah 70 unit, dan purata ialah 49 unit.
Bahan utama adalah madu.
Bahan utama madu ialah glukosa dan fruktosa (72% dalam madu). Insulin tidak diperlukan untuk pencernaan mereka, jadi tidak ada risiko ia merebak di pankreas. Sekali dalam tubuh manusia, nutrien ini tidak memerlukan pemprosesan lanjut dalam saluran penghadaman, menjimatkan tenaga. Seperti bahan-bahan lain dalam madu, ia cepat dan sepenuhnya diserap.
Madu merangsang proses metabolik.
Oleh itu, pakar pemakanan mengesyorkan menggunakan madu dan bukannya gula jika anda merancang untuk menurunkan berat badan. Air dengan lemon dan madu pada waktu pagi semasa perut kosong adalah resipi penurunan berat badan India kuno yang diterangkan dalam Ayurveda. Minuman boleh diminum beberapa kali sehari, tetapi hanya 30 minit sebelum makan. Madu juga sesuai dengan kayu manis atau teh halia. Untuk merangsang proses metabolik, sekeping halia boleh dibasuh dengan madu.
Madu menguatkan sistem imun.
Madu menguatkan sistem imun dan banyak lagi. Madu juga merupakan alat yang berguna untuk menguatkan tubuh manusia. Ia berguna untuk keletihan saraf, membantu dengan penyakit jantung dan perut, hati. Madu melembutkan membran mukus, jadi ia disyorkan untuk banyak selsema. Diabetes, sebaliknya, mengurangkan imuniti sebanyak 17 kali ganda.
Apabila paras gula dalam darah meningkat, sistem imun menjadi lemah. Mengapa diabetes sangat berbahaya? Dalam diabetes, pengawalan paras gula darah dalam pankreas berhenti. Dan apabila kita memasuki aliran darah, sistem imun kita merosot.
Lebih-lebih lagi, gula hampir tidak berguna dalam pemakanan pemakanan. Ini dipanggil "kalori kosong". Malangnya, sebaliknya, ia mengandungi set vitamin dan mineral yang sangat kaya. Dan apabila digunakan dengan betul, ia boleh membekalkan badan dengan semua nutrien yang diperlukan untuk kehidupan dan kesihatan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar